SON DAKİKA

Sivastan Haberler – Sivas Güncel ve Son Dakika

“2021 yılında önceliğimiz istihdam olacak”

Bu biyografi 30 Aralık 2020 - 16:46 'de eklendi ve kez görüntülendi.

“2021 yılında önceliğimiz istihdam olacak”

Sivas Valisi Salih Ayhan yeni yıl dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.

Vali Ayhan, yeni yıl mesajında 2021 yılında da önceliklerinin yine istihdam olacağına vurgu yaptı.

Vali Ayhan mesajında şunları ifade etti.

Değerli Hemşerilerim

Dünya’da hızla yayılan ve ülkemizde de birçok can kaybına neden olan Covid-19 Salgını gölgesinde bir yılı daha geride bıraksak da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtarıcı kendiniz olun.” vecizi ile bu asil millet hem salgınla iyi bir mücadele vererek aşı konusunda önemli aşamalar kaydetmiş hem de ekonomik süreçte vatandaşlarımızı destekleyerek diğer ülkelere örnek olmuştur.

2020 yılını geride bıraktığımız şu günlerde en büyük dileğimiz 2021’de salgın sürecinin bitmesi ve artık sağlıklı günlere kavuşmaktır. Öyle ümit ediyorum ki ülkemizde ve ilimizde güzel gelişmeler yaşanacak, yaşanan güzel gelişmeler sonrası zor günler geride kalacaktır.

Her ne kadar Covid-19 süreci bizlere bir imtihan yaşatsa da sağlık teşkilatımızın özverili çalışmaları, alınan önlemler ve uygulanan kısıtlamalar sonucu bir nebze olsun sürecin önüne geçilebilmiştir. Bu noktada da Sivas ili örnek çalışmaları ile gündeme gelmiş, vatandaşlarımızın temizlik, mesafe ve maske kuralı başta olmak üzere diğer tedbirlere uyduğu gözlenmiştir. Bu duyarlılığından dolayı Sivas halkına, emektar sağlık çalışanlarımıza, Vefa Sosyal Destek Gruplarımıza, emniyet ve jandarma teşkilatımıza ve onlara destek sağlayan diğer kamu personelimize yürekten teşekkür ediyorum.

Koronavirüs ile mücadelede zorlu sürece rağmen Sivas olarak çalışmayı ve üretmeyi sürdürerek bir yılı daha geride bıraktık. Elbette önümüze engeller çıkacaktı ancak bu engelleri aşarak zamanla yarışan Sivas’ımıza güzel projeler kazandırmanın da mutluluğunu yaşadık. Halen devam eden birçok yatırım ilimize katma değeri yüksek birçok kazanca dönüşecektir.

Yatırımlarla Dolu Bir Yıl Geçirdik

2020 yılı içerisinde hızlı adımlar atarak her sektörde kente önemli değerler kazandırmak için gayret gösterdik. Sağlıktan eğitime, sanayiden çevreye, tarım ve hayvancılıktan ulaşıma, kırsal altyapıdan enerjiye, gençlik ve spordan kültür ve turizme, sosyal hizmetlerden şehircilik hizmetlerine kadar pek çok alanda çalışma gerçekleştirdik. Salgın sürecini durarak değil, aksine koşarak, tüm dünyada durgunluğun hâkim olduğu bir zaman diliminde avantaja çevirerek geçirmeye gayret ettik. İnşallah bu yıl da devam eden çalışmalar ve yeni projelerle Sivas’ımızı çok daha iyi noktalara taşıyacağız.

Tarım ve Hayvancılıkta Hızla İlerleyen Bir İl

Tarımda birçok projeye imza attık. “Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesinden Lavanta Üretiminin Artırılması Projesine, Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesinden Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesine, Yerli Tohumların Üretiminin Artırılması Projesinden Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesine kadar daha pek çok proje ile bu toprakların ruhuna uygun, ekonomik değeri yüksek, verimli ve sistemli üretimleri hayata geçirdik. Yine aynı gaye ile ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ sloganıyla tarım ve hayvancılık üzerine birçok araştırma ve fizibilite çalışması yapmaya başladık. Üreticinin ürünü güvenle üretememesi, ürettiği ürünü satamama problemlerini, tohum ve yem gibi ana girdilerde yaşanan sorunları da bir bir aşması için SİVTAŞ’ı kurduk. Sözleşmeli çiftçilik ile çiftçilerimiz için güvenli bir liman görevi üstlenecek olan SİVTAŞ; aynı zamanda piyasayı regüle ederek üreticinin her zaman kazanç kapısı haline gelecektir. Önümüzdeki günlerde hizmete açacağımız Süt İşleme ve Yem Fabrikası ile hem çiftçiye hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlayacağız.

Bizler yaptığımız çalışmalarla kırsalda yaşamayı daha avantajlı hale getirip, köyden kente göçü de önlemeye gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda TKDK, şu ana kadar çiftçilerimize yaklaşık olarak 400 milyon TL bir destek sağladı. 2020 yılı içerisinde de 136 projeye yaklaşık 40 milyon liralık destek aktarıldı. 2021 yılı içinde ise 385 proje sunulmuş olup, hibe miktarı 85 milyon TL toplam bedeli 144 milyon TL. Diğer yandan Sıcak Çermik’te, 40 dönüm araziye 40 milyon TL ile kazandırılan, Netgreen Jeotermal Modern Cam Sera Tesisi de örnek bir çalışma oldu. Ayrıca 227 hektar üzerine 160 adet ahırın yer alacağı 20 bin büyükbaş hayvan kapasiteli Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB, Ulaş ilçesindeki TİGEM, Et ve Süt Kurumu ile Demirçelik kavşağındaki Canlı Hayvan ve Ot Borsası sayesinde bölgede hayvancılık daha da güçlü bir hale gelecektir. Sivas Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği tarafından yapımı tamamlanan 88 Başlık Süt Sığırcılığı Eğitim Çiftliği de bu gayretlerimize önemli bir destektir. Kimyon, ay çiçeği, patates, çilek, mısır ve daha birçok farklı tarımsal ürünlerin yetiştiği Sivas’ta büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır.

Tarih ve Kültür Kenti Sivas Müzeleri ile de Ön Plana Çıkacak

Tarih ve kültür şehri Sivas, hayata geçirilen yeni kültür ve sanat projeleriyle daha da ön plana çıkmaya başlamıştır. Sivas’ın kültürel mirasına katkıda bulunmak amacıyla başlatılan müze projeleri kapsamında Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi, yanına Zanaatkarlar Çarşısı ve karşısına da Aşık Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi yapımları sürmektedir. Sivas-Ankara yolu üzerinde 248.004,90 metrekare alana sahip olan, tarihi aygır depoları Hamidiye Projesi, Gürün Gökpınar Projesi, Kangal Köpeği Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi, Sivas Kangal Köpeği Üretim Eğitim ve Koruma Merkezi, Muhsin Yazıcıoğlu Anı Evi, Âşık Ruhsatî Anı Evi, İsmet Yılmaz Eğitim Müzesi, Tarihi Valilik Binasında kurulan Şehir Müzesi ve Gök Medrese Vakıf Müzesi kente kazandırılan önemli değerlerdir. Hedefimiz ilimize 20 adet interaktif yaşayan müze kazandırmaktır. UNESCO’nun dünya miras listesinde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nda devam eden restorasyon çalışmaları, Çaltı Kanyonu, Divriği Kalesi ve şehir merkezinin muhteşem manzarasını ziyaretçilerine sunacak olan ‘Cam Seyir Teras ve Mesire Alanı Projesi ile Hafik, Tödürge Gölü, Emirhan Kayalıkları, Dipsizgöl ve Şelalesi, Divriği Arasta Çarşısı çalışmaları da “Bir Şehirden Fazlası” sloganımıza katkı sağlayan önemli çalışmalardır.

Sıcak Çermik ve Yıldız Dağı Cazibe Bölgesi Oldu

Şifalı termal suyuyla adından sıkça söz ettiren Sıcak Çermik’te 22 bin metrekarelik alana yapılan ‘Altınkale’ Sivasımıza büyük değer kattı. Altyapı çalışmalarının bittiği çermikte geleneksel çadır kültürü ve bungalov evler de renk getiren diğer önemli çalışmalar oldu. Modern görünümü, peyzajı, spor ve oyun alanları ve yeşil dokusu ile önemli bir aşama kat eden Sıcak Çermik, ilimize büyük girdi sağlayacak.

Yıldız Dağı’nda ise 10 adet bungalov ev ile Yeni Han Otel deki yenileme çalışmaları da merkezin değerine değer kattı. Ideal coğrafik ve topoğrafik özelliklere sahip olan Yıldız, 5 mekanik tesis, 110 ve 90 yatak kapasiteli 2 otel, buz park, çocuk oyun merkezi, 5 günübirlik tesis, yapay karlama, sağlık evi, karakol, teknik altyapı ve yönetim merkezi binası ile Türkiye’deki önemli kayak merkezleri arasında yerini aldı. İnşallah irtifa merkezine yönelik çalışmalarımızla da önümüzdeki süreçte bölgeye spor ve kamp tesisleri kazandıracağız. Yol çalışmalarının tamamlanması ile de hem termal hem kayak keyfi bir arada yaşanmış olacak.

Sivas’ı Özlenen Yeşil Dokuyla Yani Ormanlarla Buluşturmayı Hedefliyoruz

2020 yılı içerisinde ilimizde 3 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 2021 yılı içerisinde ise “2 Fidan Birlikte Büyüyor” projesinde 8 bin, “İğde Kokulu Sultan Şehir” projesinde 12 bin, ‘Yıldız Dağı’na Fidan’ projesi kapsamında nitelikli fidan dikimi ile 10 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Ağaç yaşken eğilir düsturu ile yola çıktığımız “2 Fidan Birlikte Büyüyor” Projesinin asıl amacı yeşili korumak, gelecek nesillere daha yeşil bir Sivas kazandırmak için bilgilendirip bilinçlendirmek, bireyin sorumluluğundaki fidana yeni fidanlar eklenmesini sağlayarak Sivas halkı ile birlikte özlenen yeşil dokuya kavuşmaktır. Diğer yandan Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde ise ‘Geleceğe Nefes Ol’ kampanyası ile birçok fidan toprakla buluşturulmuştur.

Eğitim Alt Yapımız Diğer İllere Örnek Olacak

Pandemi sürecinde uzaktan eğitim devam ederken diğer yandan da eğitim altyapısına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirildi. İlimizde 43 adet okul, 76 adet onarım ve 28 okulda deprem güçlendirme işi hayata geçti. Öğrencilerimizin farklı alanlarda gelişimlerini destekleyecek olan Sivas Yetenek Beceri Merkezi, Çocuk Eğitim Merkezi ve Bebek Kütüphanesi, Orman Okulu ve İzcilik Kampı gibi özgün projelerimiz 2020’de daha somut hale geldi. KÖPRÜ projesi ile öğrencilerimizin akademik başarısı üzerinde yoğunlaşıldı. İlimizde oluşturulan 17 kurs merkezi ile öğrencilerimize kapsamlı eğitimler verildi. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından geliştirilen bir yazılım ile öğrencilerimizin birebir takibi yapıldı. Pandemi ile birlikte eğitim yöntemleri değiştirilerek online takip ve sınavlarla çalışmalara devam edildi. Öğrencilerimizin spor alanında gelişimlerini sağlamak için de Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz iş birliği ile hayata geçirilen ‘Spor Sivas’ projesi, Minik Yiğidolar Takımına Sahip Çıkıyor Projesi, Yıldız Dağı Kayak Merkezimizde Kayakta Olimpik Sporcu Yetiştirme Projesi, Kışlar Daha Güzel Projesi, Okuyan Gençlik ve Yazan Gençlik Ecdadının İzinde Projesi geçen yıl kısa bir süre devam eden ancak Pandemi nedeniyle ara verilen önemli çalışmalarımızdı. İnşallah 2021 yılı içerisinde bu projelere yenilerini ekleyerek yolumuza devam edeceğiz.

Sivas, Sağlıklı Büyüyecek

Son yıllarda sağlık alanında önemli yatırımlar alan Sivas, 2020 yılına damgasını vurdu. 176.000 m² alanda 716 yatak kapasiteli ve 3 blok halinde yükselecek olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi inşaat çalışmaları başladı. Numune Hastanesine üçüncü bir blok eklenirken aynı kampüs içerisinde ÇAGEM (Geriatri) Merkezi de hizmete açıldı. Mahallelerde aile sağlık merkezleri de yenilenerek Gültepe Aile Sağlık Merkezi, 112 Acil Sağlık İstasyonu ile Çayyurt Aile Sağlığı Merkezi inşaatları kısa sürede tamamlandı. Kardeşler Aile Sağlığı Merkezi, Kızılırmak Aile Sağlığı Merkezi, Suşehri Aile Sağlığı Merkezi inşaatları devam etmekte olup, Kümbet Aile Sağlığı Merkezi ile Şeyh Şamil Aile Sağlığı Merkezi proje aşamasındadır. Hedefimiz 10 adet Aile Sağlığı Merkezini şehrimize kazandırmaktır. 2020 yılı içerisinde Suşehri 75 yataklı hastanenin açılışı gerçekleştirilerek hizmete sunulmuştur. Ayrıca Gölova ve Akıncılar ilçe entegre hastanelerimizin çalışmaları hızla devam etmektedir. Diğer yandan Sağlık Bakanlığınca 2020 yılı içerisinde projesi hazırlanan ve 2021’de inşaatı başlayacak olan Sıcak Çermik 300 yataklı Konaklamalı Rehabilitasyon Merkezi de ilimize önemli bir kazanım olacak. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla hızlı bir şekilde inşaat çalışmaları başlayan, tıbbi ekipmanların tedariki de tamamlanma aşamasına gelen Sivas Devlet Hastanesi ise (eski SSK) 2021 yılında hasta kabulüne başlayacak.

Yüksek Hızlı Tren Seferleri Başlayacak

Ankara-Sivas arasını 2 saate düşürecek olan toplam 405 kilometrelik yüksek hızlı tren hattı 2021 yılında hizmet vermeye başlayacak. 2020 yılı içerisinde çok büyük mesafe kat edilen projede Sivas 2021’de de hızlı tren ile tanışmış olacak. Havalimanı ve duble yolları ile ulaşılabilir bir il olan Sivas, diğer yandan lojistik ve taşımacılık sektöründe de adından sıkça söz ettirecek. 2020 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük demiryolu modernizasyon projesi Samsun-Sivas Demiryolu Hattı Modernizasyonu tüm altyapısı ve üstyapısı ile birlikte hizmet verecek. “431 kilometrelik, Sivas-Samsun arasını 8 saat 40 dakikadan 5 saate düşüren proje lojistik ve yük anlamında ilimize önemli katkılar sağlayacak.

Diğer yandan Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi ile Sıcak Çermik arasındaki 54 kilometrelik bağlantı yolunun 1. Etabı tamamlanırken, Tokat ile Yıldız Dağı Kayak Merkezi arasındaki yolun standartları ise yine 2020 yılı içerisinde tamamlanan çalışmalar oldu. 2020’de hızlı bir aşama kat eden Geminbeli ve Seyfebeli tünellerinin de 2021’de açılması hedefleniyor.

2021’de Önceliğimiz Yine İstihdam Olacak

‘Cumhuriyet’in 100. Yılında, 100 Üretim ve İstihdam Kapısı’ hedefiyle ilimize yatırım çekmek adına topyekûn çalışmalar yürütüyoruz. Bu şehrin işsizlik sorununu çözmek, istihdam da büyük kapılar aralamak, sanayi ve ticareti geliştirerek iş kollarını çoğaltmak için yaptığımız birtakım çalışmalar neticesinde 43 firmaya I. OSB’mizde yer tahsis ettik. Bu firmaların toplam istihdam hedefi 3089 kişidir. Üretim odaklı, istihdam odaklı çalışmaları bu güzel şehrimize kazandırmanın gayreti içerisinde olmaya 2021 yılında da devam edeceğiz. Sivaslı sanayici ve iş adamlarımızı Sivas’a yatırım yapmaları yönünde destekleyeceğiz. Cumhuriyet’in 100. yılında, özel müteşebbislerimizle birlikte inşallah ilimize 100 fabrika kazandıracağız. Sivas’ta I. OSB’de çok sayıda yer tahsisi yapıldı. Yeni üretim sahaları, yeni iş kapıları açılmaya başlandı. Sektörel yelpazeler ve ufuklar genişledi. Sivas’ın yüz akı ESTAŞ, inovasyonda Türkiye’nin birincilik ödülünü alarak göğsümüzü kabarttı.

Diğer yandan ilimizde altyapı çalışmaları devam eden ‘Lojistik Köy’ projesi ile Demirağ Organize Sanayi Bölgesi (2. OSB), üretim ve istihdam hedefleriyle şehrimize ayrı bir değer katacak. Sivas, ağır sanayide söz sahibi olacak. Demirağ OSB yatırımcı çekmeye başladı. Altyapısı daha tamamlanmadan iki büyük firmaya yer tahsis edildi. Bu firmalar toplamda 600 milyon TL değerinde yatırım yapma kararı aldılar.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından 16 bin metrekare üzerine inşa edilen ve elektrik üretmeye başlayan OSB Güneş Enerjisi Santrali 1.700.000 KWH (saat) yıllık üretim kapasitesi ile enerji de bölgeye büyük fayda sağlayacak. Diğer yandan İnovasyon merkezi ise firmaların ihtiyaçlarına cevap verecek. İlçelerimizde de sanayi alanında atılan adımlara destek sürecek. 40’a yakın yer tahsisinin yapıldığı Gemerek OSB’de ilk fabrikanın da temellerinin atılması, parsellerin büyük çoğunluğunun dolması yüzleri güldüren diğer gelişmelerdir.

Türkiye’nin Örnek Spor Parkına Olimpik Yüzme Havuzu da Eklendi

Türkiye’nin örnek spor parklarından olan Sivas’taki tesislere Sayın Bakanımızın katılımı ile 50 metre uzunluğunda 25 metre genişliğinde, 10 kulvara ve 3 kademeli derinliğe sahip Sivas Olimpik Yüzme Havuzu eklenmişti. Onlarca kapalı spor salonu, stadyum, futbol sahası, tenis kortları, açık hava spor alanları ile yüzleri güldüren Sivas’ta Yıldız Dağı’na hem kışın etkin kullanmak hem de yaz döneminde gençlerimize sporcularımıza kamp yeri olmasını sağlamak için de spor tesisleri oluşturulacak.

Yaklaşık 350 Milyon TL Yardım Yapıldı

Pandemi sürecinde vatandaşının yanında olan devletimiz hiç kimseyi açta ve açıkta bırakmadığı gibi salgından olumsuz etkilenen birçok kişiye de yardımda bulundu. Merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca Pandemi döneminde vatandaşlara 332 milyon lira yardım yapıldı. Pandemi başladığı zaman faz 1 faz 2 faz 3 kapsamında ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyası kaynakları ile birlikte toplam 350 Milyon TL destekte bulunuldu. Vakıflarımızın kanalıyla engelli aylığı, engelli yakını aylığı, muhtaç asker yardımı, eşi vefat etmiş kadın aylığı ve yaşlı aylığı yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün kanalıyla, sosyal set yardımı yani sosyal ekonomik destek yardımı, evde bakım, özel bakım merkezleri, doğum yardımı, koruyucu aile yardımı da bu rakam içerisinde yer alan diğer yardımlar oldu.

Kıymetli Hemşerilerim

2020 yılının ilk günlerinden itibaren kamu yönetiminde çağdaş bir anlayışın gereği olarak, ilimizin bütün dinamiklerini bir araya getiren katılımcı (yönetişim), saydam ve hesap verebilir bir yönetim mekanizmasıyla çalışmalarımızı sürdürdük. Bu kapsamda kurumlarımızın 2023 vizyonlarını belirleyerek, hızlı, etkin ve sahada iyi bir şekilde yer alıp, ilimizi daha iyi bir noktaya taşımak için tüm paydaşlarımızla gayret gösteriyoruz. Bizler hep beraber ülkemiz ve Sivas’ımız için elbirliğiyle çalışmaya devam ediyoruz. Çalışmalarımızda “ben bilirim” anlayışı yerine “ortak aklı” düstur edinip, toplumsal ve bilimsel yönünü ve şehre sunacağı katkıyı değerlendirmeden adım atmıyoruz. Yeni yılda da birçok projeyi birçok yatırımı ilimize kazandırmak için tüm kurumlarımızla ve var gücümüzle hizmet vermeye devam edeceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü olan 2023’te hedeflerimize ulaşarak, ecdada layık bir millet olduğumuzu göstereceğiz. Bizden sonraki nesillere miras olarak bırakacağımız 2053 ve 2071 vizyonlarıyla tarihteki binlerce yıllık yürüyüşümüzü daha da ileriye taşıyacağız.

Bu duygu ve düşüncelerimle, ilimizin daha müreffeh yarınlara ulaşması yönünde, yoğun mesai harcayan, zamanını, ilgisini ve desteğini esirgemeyen kamu kurumlarımızdaki tüm personelimize, sivil toplum örgütlerimize, basınımızın değerli mensuplarına ve tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. 2021 yılının başta Sivas’ımız, ülkemiz ve tüm insanlık için hayallerin ve umutların gerçeğe dönüştüğü, salgınların sona erdiği bir yıl olmasını; sağlık, mutluluk ve başarılar getirmesini diliyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Etiketler :
DİĞER BİYOGRAFİLER
SON DAKİKA