SON DAKİKA

Sivastan Haberler – Sivas Güncel ve Son Dakika

“Göz sağlığınız için yaz kış güneş gözlüğü kullanın

Bu biyografi 24 Aralık 2020 - 11:23 'de eklendi ve kez görüntülendi.

“Göz sağlığınız için yaz kış güneş gözlüğü kullanın

Başkan Küçüker, uyarıda bulundu ve ekledi. “Göz sağlığınız için yaz kış güneş gözlüğü kullanın. Sadece yaz aylarında değil, kışın da güneş gözlüğü kullanılması, göz ve görme sağlığı için çok önemlidir.” dedi.

  1. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Taylan Küçüker, yaz yalrında olduğu gibi kış aylarında da güneş gözlüğü kullanmanın insan sağlığı için önem arz ettiğini ifade ederek açıklama yaptı.

Başkan Küçüker, açıklamasında şu ifadeleri kullandı. “İnsanlar, güneş gözlüklerini yıllarca moda-süslenme, gözü, yüzü, kar, rüzgâr ve yabancı cisimlerden korumak, görünür ışık yoğunluğunu azaltmak amacıyla kullandı. Sadece yazın değil kış aylarında da gözlerimizi güneşin zararlı UV radyasyonundan korumak için, güneş gözlüğü kullanılması gereklidir.  Kışın yağan taze kar, gelen ışığın yüzde 85-95’ini yansıtarak, adeta bir ayna vazifesi yapar. UV radyasyonu, güneş ışınlarının yüzde 5’ini oluşturmasına rağmen, çok tehlikelidir. Radyasyonu gözlerimizle göremeyiz, ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. UV radyasyonunun önlemesi için güneş gözlüğü talebi maalesef günümüzde bile seyrektir. UV radyasyonunun zararlı etkisi kümülatiftir. Küçük yaştan itibaren güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının kazandırılması gereklidir. Bu yüzdendir ki, güneş gözlüğü satın alırken ilk sorulan yüzüme yakıştı mı? Fiyatı uygun mu? Gibi sorulardır. Bu sorularla doğru bir güneş gözlüğü seçebilmek mümkün değildir. Mutlaka profesyonel bir optisyen-Gözlükçü desteği şarttır.” İfadelerini kullandı.

UV radyasyonunun cilt ve göz üzerinde akut kronik zararları artık günümüzde bilimsel olarak kabul edilmiştir. Kışın da güneş gözlüğü kullanılması gerektiğin de vurgu yapan Başkan Küçüker, konuşmasına şöyle devam etti. “Kar, UV radyasyon miktarını artırır. Taze kar, gelen ışığın yüzde 85-95’ini yansıtır. Adeta bir ayna vazifesi yapar. Haliyle renklendirilmiş lensler, arzu edilmeyen radyasyonu göze ulaşmadan azaltır ya da önler. Renklendirilmiş lenslerin uluslararası bir standarda göre üretilmesi, bir optisyen-Gözlükçü ya da hekim tarafından önerilmesi göz ve görme sağlığını korur, göz ve yüzün yaralanmalara karşı güvenliğini sağlar. Kolaylıkla tutuşmaz, alerji ve tahriş yapmaz, kanserojen bir materyal ihtiva etmez. Trafikte araç kullanırken, sinyal ışık renkleri kolaylıkla fark edilir. Kazaları dolayısıyla can ve mal kayıplarını, çevreye verilecek zararları önler.” İfadesine yer verdi.

İşportada satılan standart dışı kalitesiz, sözde güneş gözlükleri daha çok kayıt dışı kaçak yollarla ülkemize girmektedir. Büyük katma değer vergisi kaybına ve çok sayıda sağlık problemine sebep olduğuna da dikkat çeken Başkan Küçüker, “Güneş Gözlüğü denetim ve kontrolünün YASAL BİR DÜZENLEME ile TC Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülmesi gereklidir. Güneş Gözlüğü, renklendirilmiş lensler, sadece bir çift cam bir çerçeveden ibaret değildir. Renklendirilmiş lensler, migren, dikleksi tedavilerinde, antifar camlar avcılık ve gece araç sürerken kullanılmaktadır. Güneş gözlükleri koruyucu gözlük, aksesuar olarak sınıflandırılsa da UV radyasyonundan koruyan bir tıbbi üründür. Güneş gözlüklerinin koruyucu gözlük olarak sınıflandırılması, tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini ortadan kaldırmaz. Renklendirilmiş lensler ayrı bir sağlık danışmanlığı uzmanlık ve eğitim gerektirir. Optisyen-Gözlükçüler renklendirilmiş lenslerle ilgili bilgileri eğitimlerinde geniş olarak almaktadırlar. Güneş gözlüklerinizi optisyenlik müesseselerinden faturası ve garanti belgesi ile birlikte almanız göz ve görme sağlığı açısından önemlidir.” şeklinde açıklama yaptı.

DİĞER BİYOGRAFİLER
SON DAKİKA