XX. Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası
Başkanı Taylan Küçüker’den,
EBEVEYNLERE ÇAĞRI: OKULLAR AÇILIYOR, GÖRMEYEN ÇOCUK ÖĞRENEMEZ. HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİSİNİN GÖZLERİ BOZUK VE GÖRME TESTİNE VE MUAYENEYE İHTİYACI VAR.”dedi.
Başkan Küçüker, yaptığı açıklamada şunları ifade etti.
” ÇOCUKLARDA GÖRME SORUNUNUN BELİRTİLERİ”
Berrak, net görmeme, Yazı tahtasında yazanları defterine yanlış kopya etme, Kitabı gözüne çok yakın olarak tutma, Harfleri ve kelimeleri ters olarak algılama, Okurken başını kitaba bir açı ile eğme, Dikkat zayıflığı, yakın çalışırken çabuk yorulma, Okurken ya da yazarken bir gözünü kapatma ya da şaşı bakma. Arada bir veya ısrarla yazarken veya okurken ve özellikle görevi zor iken çift gördüğünü veya bulanık gördüğünü söyleme, Yazı tahtasından deftere kopya ederken veya diğer yazılı materyalden kopya alırken yerini kaybetme, Okuduğu kelimeyi parmağını kullanarak işaret etme (bu durum küçük çocuklar için normaldir). Düzenli olmayan harfler ve kelime aralıkları ile yukarı doğru veya aşağı doğru yazma. Okurken küçük kelimeleri ihmal etme, Okumadan ve yakın çalışmadan sonra gözlerinde kaşınma, yanma ve baş ağrısı Yakın mesafe çalışması yaparken aşırı derecede göz kırpıştırma, kısa süreli okuma esnasında veya sonrasında gözlerini ovalama Devamlı okudukça kavrayışında azalma.
ÇOCUK NET GÖREMEDİĞİ ZAMAN, İÇE KAPANIK ÖZ GÜVENİ ZAYIF BAZEN HIRÇIN DERSLERİNDE BAŞARISIZ OLMA RİSKİ SÖZ KONUSUDUR.
Görme insanın en değerli varlığıdır. Öğrendiklerimizin %83’nü gözlerimizle sağlarız. Gözlerimiz adeta beyinin uzantısı gibi çalışır. Gözlük çocuklarınızın gözlerini Dünya’ya açar. Okul başarısını artırır. Görmeyen çocuk öğrenemez. Her şey bir göz muayenesi ile başlar. Gözlük çağdaş bir topum inşa etmenin anahtarıdır.
T.C. Sağlık Bakanlığımızın Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi kapsamı itibariyle çok değerli ve en büyük projedir. Çocuklar ulusal görme tarama programı kapsamında aile hekimliklerinde ücretsiz taramaları yapılmaktadır.
Pandemi süresince çocuklarımızın evde kalma sınırlandırılmasının kaldırılması ile birlikte, Çocuklar açık havada aktivitelere teşvik edilmelidir. Ebeveynler çocuklarının tablet, bilgisayar, televizyon, akıllı telefon, sosyal medya, kullanımına kısıtlama getirilmeli kullanırken düzenli molalar verilmelidir.
Öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam işittiklerine ve tam gördüklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulması eğitimde başarı oranlarını yükseltecektir.”şeklinde ifade edildi.
Okunma Sayısı: 15