11:10 - İl Müftüsünden Kadir Gecesi Mesajı
10:18 - Sivasspor Formasının Sırtında Bu Sezon Vefa Yazacak
11:36 - Tehlike Kapıda!
04:07 - Aksu, Şehrimizin Sağlık Altyapısına Katkılar Sunmaya Devam Ediyoruz
00:51 - AK Parti Sivas İl Başkanlığı’ndan Şehit Yakınları ve Gaziler Onuruna İftar
18:18 - Kangal Termik Santrali’nde Önemli Gelişme
18:16 - Şemseddin Sivasî Anısına Meydan Camisinde Mevlit ve Kur’an Ziyafeti
16:13 - Başkan Özdemir, “İlçeler Büyüyecek, Sivas Güçlenecek”
15:27 - Akrebin Günlüğü Kitapevlerinde ve Dijital Platformlarda Yerini Aldı
17:54 - Kadın Çiftçiler Sürdürülebilir Gelecek İçin Buluşuyor
Başkan Şimşek, “Hepimiz biliyoruz ki patates, toprak için aynı zamanda çok iyi bir gübredir fakat kapımıza dayanan bu ekim sanıldığı kadar masum değildir. Ağır kimyasallar kullanılarak yapılan patates üretimi sonunda araziler telafisi olmayan kayıplarımız haline gelmektedir. Bu tekniklerle birçok bölgede topraklar öldü. Geçtiğimiz yıl da Hafik ilçemizde bu üretim baş gösterdi. Ne yazık ki tehlike artık bizim kapımızda.
Topraklarımızı öldürmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.
Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, muhtarlar ve üreticilerle bir araya geldi.
Zara Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlenen toplantıda mahalle ve köylerin kırsalındaki arazilerde yerli üreticiler tarafından üretim yapılması, toprak düşmanı, zararlı ilaç destekli ekimlere engel olunması, muhtarların üreticiler ile ilgili dikkat etmesi gereken unsurlar ele alındı.
ŞİMŞEK, “BİZİM ARAZİLERİMİZ BİZE YETER”
Toplantıda konuşan Başkan Şimşek, “Son zamanlarda patates ekimi yapan üretim devi firmalar konusunda ilimizde bir hareketlilik yaşanmaktadır. Bu firmalar Çukurova, ardından Akdeniz, Kırşehir, Nevşehir, Niğde’de patates ekerek sırasıyla bu saydığımız bölgelerden, illerden geçerek topraklarımızı kısırlaştırmış, verimsizleştirmişlerdir. Hepimiz biliyoruz ki patates, toprak için aynı zamanda çok iyi bir gübredir fakat kapımıza dayanan bu ekim sanıldığı kadar masum değildir. Ağır kimyasallar kullanılarak yapılan patates üretimi sonunda araziler telafisi olmayan kayıplarımız haline gelmektedir. Bu tekniklerle Çukurova’da toprak öldü, Akdeniz’de toprak öldü, Niğde’de Nevşehir’de, Kırşehir’de toprak öldü. Geçtiğimiz yıl da Hafik ilçemizde bu üretim baş gösterdi. Ne yazık ki tehlike artık bizim kapımızda. Ağır kimyasal ilaçların kullanılması, genç üreticilerimizin çiftçiliğe olan ilgisinin artmaya başladığı, köylerimizin arazilerinin bölge çiftçisi tarafından ekildiği, ikamet gerekçeleri dikkate alınarak arazilerimizi tehlikelerden kurtarmak başta muhtarlarımızın ve köylülerimizin elindedir. Gelin topraklarımıza sahip çıkalım. Bizim arazilerimiz ancak bize yeter. Bir iki sene kazanılacak yüksek rakamlı icar ödemelerine aldanıp topraksız kalmayalım” dedi.
Zara’da ikamet etmeyen, yurt içi ve yurt dışında gurbette yaşayan arazi sahiplerinin, varislerin belgeleri kendilerinin imzalamaları, varis imzalarında vekaletsiz imza, yani sahte imzalara izin verilmemesini söyleyen Şimşek, bu yöntemle arazileri kapımıza dayanan bu tehlikelerden kurtarmış olacağını ifade etti.
Devlet Su İşleri’nin çağrısına da atıfta bulunan Şimşek, “DSİ, patates, pancar üreticilerine sulamada kısıtlama uygulanacağını, su kullanımına bağlı üretimin düşürülmesini üreticilerimizden istemektedir. Bunun sebebi azalan yeraltı su kaynaklarımız gösterilmektedir. Bu duruma anlayış gösterebiliriz fakat kapımıza dayanan patates üreticisi devleri bu kısıtlamaya dahil edilmemektedir. DSİ’den isteğimiz bizlerden talep ettiğini mevzu bahis şirketlerden de talep etmesidir. Bu şirketlere DSİ kısıtlama getirsin, Tarım ve Orman Bakanlığı zararsız üretim tekniği şartı getirsin, muhtarlarımızda karar alarak verilebilecek zararların önüne geçsin. Bu devlet ve millet meselesidir. Topraklarımızı öldürmeye kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.