09:00 - “2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alacağız”
08:45 - Sivasspor, Rakibine 3-2 mağlup oldu
08:10 - Şimşek, “Güçlü Bir Yanımız Fiyat Avantajımız”
18:26 - Başkan Ergüder’den Saha Ziyaretleri
15:31 - “ÇARE EŞİTLİKTE, ÇARE EŞİT TEMSİLDE!”
12:47 - Kanun Teklifinde Geri Adım Atıldı
12:22 - “Afetlere Hazırlıkta Sivas Öncü Olacak”
19:14 - Başkan Özdemir, “Birinci OSB Sanayiciler Tarafından Yönetilmeli”
17:40 - Başkan Boyraz, Elektronik Dönüşüm ve Yeni Düzenlemelere İlişkin Açıklama Yaptı
17:27 - “Soğuk Bölgelerde Üretime Doğalgaz Desteği Verilmeli”
Başkan Küçüker, “Birliğimiz, odalarımız ve meslek mensuplarımızın beklenti ve talepleri doğrultusunda 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunda gerekli, tadilatın yapılması, SGK ile Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği arasında protokol imzalanması; Cam çerçeve fiyatlarının revize edilmesi, çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi, çocuklarda rapor şartı aranmadan bir senede hak ediş onayı, cam numarası değiştiğinde ödemenin yapılmasıdır.”dedi.
1 Haziran Gözlükçüler Ve Optisyenler Günü Kutlu Olsun diyerek açıklamasına başlayan, 20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen -Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, “Ülkemizde gözlükçülük; kendine münhasır özel bir meslek kanunu, üniversite eğitimi ve Anayasanın135. Maddesine göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip meslek kuruluşu olan, sağlık meslekleri içerisindeki yeri dikkate alındığında ise halkımızın göz ve görme sağlığın korunması (Toplum sağlığı) konusunda profesyonel bir sağlık mesleğidir. Optisyen/Gözlükçüler sağlık meslek mensubudur. Optisyenlik /gözlükçülük Ülkemizde, Tabiplik, Eczacılık, Diş hekimliği gibi tam bir sağlık mesleği olarak sınıflandırılmıştır. Tüm sağlık mesleklerinin ortak özelliği ve önceliği “İnsan ve Toplum sağlığının korunması ile ilgili olarak görevli ve sorumlu olmasıdır. Covid-19 pandemisine karşı yürüttüğümüz mücadelede kaybettiğimiz meslektaşlarımızı, çalışma arkadaşlarımızı ve tüm sağlık çalışanlarını saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Mesleğimiz, sermayenin kârlılığını ve pazar payını artıracak şekilde dönüşüme uğratılıyor. Sermayenin mesleğin geleceğinde bize biçtiği rol yanlarında işçi çalışmamız. Bizle aynı nüfusa sahip Almanya’nın sağlık harcamaları 440,6 milyar avroya ulaştı. Gelişmiş ekonomiler bile artan sağlık harcamalarından şikâyetçiler. Türkiye’nin sağlık harcamaları 249 milyar 932 milyon TL’ye yükseldi. Sağlık mesleklerini piyasalaştırırsanız, ticaret mesleğine dönüştürürseniz sağlık harcamalarımız artar. Halk sağlığı olumsuz etkilenir. 5300 olan Göz hekimi sayısını 2453,Sağlık Bakanlığının yayınladığı istatistiklere göre Ülkemizde 15 yaş üzeri nüfusun gözlük kullanma oranı 38,2 olduğu halde %13 diye âdeta ülkemizi Afrika ülkesi gibi tasvir eden sermaye ve sözcülerinin kamuoyunu ve bürokratlarımız yanlış bilgilendirilmektedir.” Şeklinde ifade etti.
ÇÖZÜM BEKLEYEN MESLEKİ PROBLEMLERİMİZ
Başkan Küçüker, meslekleri ile ilgili çözüm bekleyen mesleki problemlere de değinerek açıklamasına şu şekilde devam etti. “Birliğimiz, odalarımız ve meslek mensuplarımızın beklenti ve talepleri doğrultusunda 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunda gerekli, tadilatın yapılması, SGK ile Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği arasında protokol imzalanması; Cam çerçeve fiyatlarının revize edilmesi, çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi, çocuklarda rapor şartı aranmadan bir senede hak ediş onayı, cam numarası değiştiğinde ödemenin yapılması, Sağlık mesleğimizin ticaret mesleğine dönüştürülmesi çabaları, Toplum sağlığını olumsuz etkiler, kamu sağlık harcamalarını ve hastanın cebinden çıkan katkı payını artırır. Sağlık mesleklerine olan güven ve saygıyı azaltır. Etik ve deontolojik bozulmalara sebep olur. Geri ödemelerin kaldırılması için yapılan çalışmalar, İnternet satışları, reklamlar, yönlendirmeleri “toplum sağlının korunması “ adına istemiyoruz. Sağlığın reklamı internet satışı olmaz. Gözlükçüler olarak lazer cerrahisine değil, gözlüğünüzü atın, kartal gözü ve akılı lens diye yapılan etik dışı pazarlama uygulamalarına karşıyız. Talep yaratan cerrahiye yönlendiren gözlüğü aşağılayan bu tür reklamların önlenmesi; Yeni kurulan optisyenlik programları ile program sayısı 92, kontenjan 6000’i aştı. Bir birine yakın illerdeki programlarlar birleştirilmeli, kontenjanlar insan gücü planlaması yapılarak belirlenmelidir. Optisyenlerin kamuda istihdamının sağlanması; mesleğimize olan güven ve saygıyı artıracaktır. Sonuçları itibariyle kamu yararına bir uygulama olacaktır. Meslek içi sürekli eğitim programlarının hayata geçirilmesi;(MİSEP) 5193 Opisyenlik Hakkındaki Kanun gereği her türlü lens reçetesi ile optisyenlik müessesesinde satılır. Bu gerekçe ile İnter oküler(IOL) lenslerin Optisyenlik müesseselerinde satılması; AB ülkelerinde olmayan garanti belgesi uygulamasının kaldırılması, Haksız rekabete sebep olan reçetelere ürün markası yazılma uygulamasının önlenmesi; Toplum sağlığını olumsuz etkileyen, kaçak yolarla ülkemize girdiği için kamu zararına sebep olan, hurda malzemeden üretilen hazır okuma gözlüklerinin, işporta, sosyete pazarı ve internet üzerinden satışının engellenmesi;
Zincir optiklerin orantısız rekabeti, pazarın sermaye lehinde el değiştirmesi tekelleşmeleri, mesleki mevzuatımıza aykırı olarak franching dağıtımının önlenmesi; 7 gün, Sabah: 10 Akşam 10:00 iş kanununa aykırı AVM’lerdeki çalışma saatleri, Göz ve görme sağlığı için tehlike saçan, işporta sahte güneş gözlüklerinin denetim ve kontrollerindeki yetersizlik; Hurda malzemelerden üretilen daha çok kacak yollarla ülkemize giren sahte ürünlerin meydana getirdiği kamu zararının önlenmesi; kozmetik ürünler bile TİTCK tarafınsan ÜTS üzerinden denetim ve kontrolleri yapılmaktadır. Güneş gözlüklerinin de ÜTS üzerinden izlenmesi daha güvenli bilgi ve daha güvenli ürünlere erişimi sağlayacaktır. Koruyucu gözlük olarak sınıflandırılan mavi filtreli gözlüklerin %18 KDV ile satılması gerekirken % 8 KDV ile satışına, Oda olarak tüm girişimlerimize rağmen çözüm bulunmaması kamu zararının önlenmesi; Göz doktoruna gerek yok, göz yorgunluğuna kesin çözüm gibi Sağlık beyanı ile yapılan satışların önlenmesi, Sahil kesimlerimizde Otellerde açılan optisyenlik müesseseleri;
Rekabet gücümüzü koruyacak kooperatiflerin teşviki; Ana başlıklar altında çözüm bekleyen problemlerimizdir. Mesleğimizin yeniden ihya ve inşası var olan tüm problemlerimizi mesleki geleceğimizin güvencesi olan Odalar ve Birliğimizle çözeceğimize inancımız tamdır. Oda birlik olmamızı sağlayan Siyasi iradeye, Başta Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ‘da gözlükçüler olarak çok teşekkür ediyoruz. Bu mesleğin tarihinde her zaman yer alacak ve minnetle anılacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün 24.06.2008 tarih ve 1226-3296 sayılı yazısı ile ‘’1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’’ resmî gün olarak ilan edilmiştir. 2009 yılından bugüne ‘’1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’’ meslek mensuplarımız tarafından ülkemizde büyük bir coşku ile kutlanmaktadır. Odalar ve Birlik özel meslek kanunundan sonra gözlükçülerin ikinci en büyük kazanımıdır. Toplum sağlığı, Kamu yararı, mesleki geleceğimiz için BİRLİK’TEYİZ. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız için daha iyisini hep birlikte gerçekleştireceğimize duyduğumuz inançla, Tüm meslektaşlarımızın 1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Gününü kutlar, gelecek günlerin halkımız, devletimiz ve meslektaşlarımız adına refah ve mutluluklar getirmesini dileriz.” ifadelerini kullandı.