SON DAKİKA

Sivastan Haberler – Sivas Güncel ve Son Dakika

Sivaslı Yazardan 3 Eser Birden

Bu biyografi 21 Mart 2022 - 23:18 'de eklendi ve kez görüntülendi.

İbrahim Yasak’ın 3 kitabı Cağaloğlu Yayınevinden çıktı.

Yasak, 1958 Sivas doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Sivas’ta tamamladı. AÜ İktisat Fakültesinden mezun oldu. Çalışma hayatına devlet memuru olarak Çitosan Sivas Çimento Fabrikasında 1982’de başladı. Özel sektörde 1992’de Lafarge (Fransa), Cimpor (Portekiz) ve Votorantim (Brezilya) şirketlerinde çeşitli kademelerde çalıştı. 22. Dönem (2009- 2014) Sivas İl Genel Meclisi üyeliği ve Meclis Başkan Vekilliği yaptı. Milli Savunma Bakanlığı Bakanlık Müşaviri, TBMM Meclis Başkanı Danışmanı ve Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Evli ve üç çocuk babasıdır. İlk şiiri Mavera dergisinde Cahit Zarifoğlu’nun hazırladığı “Seçtiklerimiz” bölümünde yayınlandı. Kuruluşlarında yer aldığı Gurbet ve Buruciye Edebiyat dergilerinin yayın kurulu üyeliğini, Hayat Ağacı dergisinin editörlüğünü ve Sultanşehir dergisinin ise yayın yönetmenliğini yaptı. Şiir, hikâye ve denemeleri Mavera, Aylık Dergi, Gurbet, Muştu, Buruciye Edebiyat, Sühan, Dil ve Edebiyat dergilerinde, şehir yazıları ise Hayat Ağacı, Sultanşehir, Sivas Kültürü, Şehir ve Kültür, İdarecinin Sesi dergilerinde yayınlandı. Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi’nin yayın kurullarında çalıştı ve çok sayıda kitabın editörlüğünü yaptı. Şehir kültürü ve tarihi üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra gazete ve dergilerde yayımlanan makale ve araştırmalara imza atan Yasak’ın yirmiye yakın kitabı bulunmaktadır.

İbrahim Yasak’ın Cağaloğlu Yayınevi tarafından çıkarılan 3 kitabın içeriği ise şu şekilde.

Hazan Mevsimi

Hazan Mevsimi, isminden başlayarak şiirselliği ve şiirsel çağrışımları okur zihnine, kalbine nakşetmeyi başarabilen bir deneme kitabı. Deneme türünün içsel yoğunluğundan ve dil işçiliğinden her geçen gün biraz daha uzaklaşılan günümüzde Hazan Mevsimi; samimi dili, özenli üslubu ile dikkat çekiyor.

İbrahim Yasak tarafından kaleme alınan eser; sessizliğe, münzeviliğe, tefekküre, sevgiye, şükre, modern zamanların karmaşasında kaybettiğimiz değerlere dair bir iç konuşma aslında.

Şiirsel üslubu, özgün tespitleri, derin birikimi ve samimi diliyle Hazan Mevsimi; dünyayı ve hayatı anlamlandırma, eşyayı ve hisleri yorumlama, kendisini sorgulama çabasında olan her okurun mutlaka kendisinden bir şeyler bulabileceği, demini almış eserlerden.

Hece Taşları

İbrahim Yasak’ın hikâyeleri gücünü zengin betimlemelerden ve çoklu çağırışım dünyasından alıyor. Modern anlatı dilini benimseyen yazar çoğu zaman hikâyelerini şiirsel anlatımlarla süslüyor; türküler, şiirler ve iç konuşmalarla zenginleştiriyor.

Olaydan ziyade içleniş, bugünden ziyade geçmiş yahut an içerisinden hem geçmişe hem geleceğe açılan küçücük pencereler onun hikâyelerindeki hareket unsurları. Duvarları resimlerle dolu bir odada küçük adımlarla usul usul yürümek gibi Hece Taşları’nda yer alan hikayeleri okumak. Her hikâye fısıltıyla konuşan bir tablo.

Kimi zaman ben merkezli anlatımın imkanlarını hikâyelerinde kullanan Yasak’ın diğer hikâyelerinde de kahramanlar çoğunlukla iç dünyalarıyla, hasretleri, yalnızlıkları, sorgulamalarıyla ön plana çıkıyor. Tabiatın ve eşyanın tüm sükunetiyle şahitlik ettiği insan ve onun özge halleri etrafında şekilleniyor Hece Taşları’nda yer alan hikâyeler.

Tenha Seferler

Tenha Seferler, İbrahim Yasak’ın kırk seneyi aşan şiir yolculuğunun haritası niteliğinde. Şiirden kopmayan ama şairlik yönünü de ön plana çıkarmak için çaba sarf etmeyen Yasak, bu eserinde son dönemde kaleme aldığı şiirlerin yanı sıra ilk dönem şiirlerini de okura sunuyor.

Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Akif İnan gibi isimlerin geleneksel biçimler, imgeler ve söyleyişler üzerinden yeni bir dil oluşturma çabasını zaman zaman İbrahim Yasak şiirlerinde de görmek mümkün ancak Yasak’ın şiiri; lirizmi ve mütevazı, suskun tavrıyla söz konusu isimlerin şiirlerinden farklı bir yönde ilerliyor.

Tenha Seferler’de yer alan şiirler, suskun bir ömrün sakin duygularıyla bezeli. Sevginin, yalnızlığın, kırgınlığın, yaşamanın türlü halleri; içten söyleyiş ve özgün imgelerle okura sunuluyor.

Uzlete, sessizliğe ve kalbine doğru bir yolculuğa çıkmak isteyen okurlar için şiirden bir yol arkadaşı Tenha Seferler.

 

DİĞER BİYOGRAFİLER
SON DAKİKA