12:15 - Pazarcı Esnafından Yüzde 30 İndirim
11:50 - Sivasspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarını Sürdürüyor
11:13 - Vali Şimşek, “8 Ayda 871 Olayın Tamamı Aydınlatıldı”
11:06 - Karasu, “Olan doğaya oluyor, olan vatandaşa oluyor”
13:34 - “Biz, şehitlerimizin emanetine her daim sahip çıkacağız”
16:04 - YAŞLILAR EVLERİNDE TIRAŞ EDİLİYOR
14:12 - “Divriği’nin Değişim ve Gelişimi Fotoğraf Diliyle Anlatıldı”
17:00 - “Sivas’ta Tüm Pazarlarımızda Kredi Kartı Geçerlidir”
00:40 - “Daha Çok Sorun, Daha Az Kaynak”
Herkes Zara’da Kaz Gölü ile ilgili verilecek bilirkişi kararını heyecanla bekliyor!
Geçmişte defalarca yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan; nesli tükenmekte olan birçok kuş türünün de kuluçkaya yattığı bilinen ve 131 kuş türüne yuvalama, barınma alanı olan; tıbbi tedavide kullanılmakta olan sülüklerin de bolca bulunduğu, zengin bir habitata sahip Kaz Gölü yok olup olmama konusunda yeniden kritik bir eşikte.
26.11.2019 tarihinde mahalli öneme haiz sulak alan ilan edilip koruma altına alınan Kaz Gölü’nün hemen güneyinde, koruma bandı sınırında bulunan Çaldağı zirvesinde açılmak istenen kalker ocağı; Kaz Gölü’nün nesli tükenmekte olan “Anadolu Dağ Turnalarının” üreme ve yaşam alanı olduğu gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 30.11.2021 tarihinde ÇED sürecinin sonlandırıldığı bildirilmiş olup; bu karar burada bulunan Zara Öz Köyleri Halkı, Köy Dernekleri ve Federasyonları, Sivil Toplum Kuruluşları ile çevre duyarlılığı olan bütün kesimlerce sevinçle karşılandı.
Ancak; daha önce biri gölün doğu kısmında göl koruma bandı içinde (200-300 metre) diğeri de koruma bandı sınırında olmak üzere iki adet toplamda 200-250 dönüm alanda açılmak istenen Mangan ocakları için daha önceden “ÇED gerekli değildir” raporu verilmiştir. Bu kararın iptali için Ütük, Eymir ve Kavasbaşı Köyü muhtarlıkları tarafından Sivas idare mahkemesine iptal davası açılmıştır. Bunun üzerine İdare mahkemesi konunun incelenmesi için Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturmuştur.
Konu hakkında konuştuğumuz sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri; binlerce yılda oluşan bu zengin habitat ve ekosisteminin gelecek kuşaklara aktarılması ve belki de türlerinin son temsilcisi olan canlıların yaşamları için; bilirkişinin vereceği görüşün çok önemli olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca geçimini burada tarım ve hayvancılıkla sürdüren köylerin geleceğinin de bu karara bağlı olduğunu beyan etmişlerdir.
Bölgenin sulak alan ilan edilmesi ve gölün korunması için bugüne kadar çaba gösteren ZASİAD, Zaralılar Vakfı, Ziraat Odası, Köy Dernekleri ve Federasyonları gibi sivil toplum kuruluşları, muhtarlıklar, bölge halkı ve çevre duyarlılığı çok yüksek olan Yeşil Zara Gönüllüleri, Sivas Gezen Gözler Doğa Kulübü ve Sivas Turizm Derneği gibi Zara ve Sivas merkezli çevreci kuruluşlar 02 Mart 2022’de yapılacak olan bilirkişi incelemesinden çıkacak sonucu merakla beklemektedirler.