11:48 - Boyraz, Güven Tazeledi
15:06 - Milletvekili Toy, Moritanya’nın Başkenti Nuakşot’a Gitti
14:41 - Başkan Küçüker’den Tavsiyeler
14:10 - Ali Babacan, Sivas’a Geliyor
13:41 - SBTÜ Ev Sahipliği Yaptı
13:29 - Sivas’ta Kurban Satış Yerleri İçin Kura Çekimi Yapıldı
13:25 - Şehit ve Gazi Aileleri Derneğinden Ortak Açıklama
18:44 - 2. Sivas Uluslararası Film Festivali Başlıyor
Marmaris’te gerçekleşen Anadolu Buluşması -Yerel Medya Çalıştayı 2021 programına Sivas’tan Sivas Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu üyeleri, Hakan Bakar, Osman Nuri Kesici ve İsmail Dursun katıldı.
Karaca: “Ben Anadolu’da 45 il dolaştım. Gördüğüm manzarada; Anadolu basını bitiyor, Anadolu basını yok oluyor. Ayrıca 300-500 liraya bir site açanlar siyasetçiyi, belediye başkanını tehdit ediyor. Bununda önüne geçilmesi için, yasasının çıkması gerekiyor.” dedi.
Yerel basının sorunlarının ve çözüm yollarının konuşulduğu ‘Anadolu Buluşması kapsamında Marmaris’te ‘Yerel Medya Çalıştayı’ gerçekleşti.
Ulusal basının önemli sacayaklarından olan yerel basının sorunları ve çözüm yolları Marmaris’te gerçekleştirilen Anadolu Buluşması Marmaris Yerel Medya Çalıştayı’nda masaya yatırıldı.
Marmaris Belediyesi ile basın meslek örgütlerinin katkılarıyla düzenlenen Anadolu Buluşması -Yerel Medya Çalıştayı’na Türkiye’nin dört bir tarafından basın meslek çalışanları, yerel medya temsilcileri ve gazeteciler katıldı. İki gün süren Çalıştay’da basın meslek cemiyetleri, federasyonları, sendikalar, medya kuruluşu ve gazete sahipler ile birlikte basın çalışanları mesleki yönde taleplerini dile getirerek yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri için yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi.
Çalıştay açılışında bir konuşma yapan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “İçinde bulunduğumuz bu süreçte Marmaris’te bulunan gazeteci arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Marmaris’imizin sesini duyurmak, yangının vahametini gözler önüne serebilmek için gece gündüz demeden bizlerle birlikte canla başla çalıştılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Marmaris’te yangının ardından maddi yaralar hızla sarıldı. Marmaris’te yaşamın normale dönmesi için büyük gayret gösterdik. Yanan ormanlık alanların tekrar eski haline gelmesi için zamana ihtiyaç var. Yanan alanlarda hiçbir şekilde turizm, maden veya farklı bir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, ise “Toplantının adı ‘yerel medya çalıştayı’ olsa da burada konuşulan her sorunun evrensel gazetecilik sorunları olduğunu biliyoruz. Türkiye’de gazetecilik en zor mesleklerden biri.” şeklinde ifade etti.
KARACA: “300-500 LİRAYA SİTE AÇANLAR SİYASETÇİYİ, BELEDİYE BAŞKANINI TEHDİT EDİYOR”
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu’daki gazetecilerin büyük sorunları var. Medya kurumu sahibi veya çalışanlarının özellikle ekonomik olarak darboğazda olduğunu yaptığımız ziyaretlerde gördük. Ben Anadolu’da 45 il dolaştım. Gördüğüm manzarada; Anadolu basını bitiyor, Anadolu basını yok oluyor. Bunu duyması gereken, bu sorunlara çözüm bulması gerek İletişim Daire Başkanlığı adeta yok. Çağrımızı yaptık, defalarca randevular istedik, sadece bize değil; hiçbir meslek örgütüne randevu dahi vermediler. Basın kartları verilmiyor, 1 yılda alması gerekenlere 2-3 yılda teslim ediliyor. Sorunlarımızı dinleyen yok. Anadolu yanıyor” Ayrıca 300-500 liraya bir site açanlar siyasetçiyi, belediye başkanını tehdit ediyor. Bunun önüne geçilmesi için de, yasasının çıkması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.
GAPPİ, “BİRLİKTE TEK YUMRUK OLACAĞIZ, BAŞKA ÇÖZÜMÜMÜZ YOK”
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’de siyasi zemin zorlaştıkça medyanın üzerindeki baskının arttığını, döviz kurlarının yükselmesiyle gazete maliyetlerinin de buna paralel artış gösterdiğini söyleyerek, “tasarruf genelgesiyle yerel basın zor duruma düşürülmekte. Kamu kurumlarına, yerel yönetimlere diyorlar ki yerel gazete almayacaksınız, abone olmayacaksınız, bunu size söyleyebiliyorlar. Demokrasi, halk ve kamu adına gazetecilik mesleği dört yandan ateşe tutulsa da hiçbir zaman meslek değerini yitirmeyecek. Sorunları biliyorsak, çözüm önerilerini de kendi gücümüzle bulacağız. Birlikte tek yumruk olacağız, başka çözümümüz yok.” diye konuştu.
Marmaris’te gerçekleşen Anadolu Buluşması -Yerel Medya Çalıştayı 2021 programına Sivas’tan Sivas Gazeteciler Cemiyeti üyeleri Hakan Bakar, Osman Nuri Kesici ve İsmail Dursun katıldı.
Çalıştay’da Sivas Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu üyeleri, Sivas’ta basın çalışanlarının ve basın mesleğinin daha iyi şartlarda yapılabilmesi için gerekli adımların atılmasına vurgu yaparak, basın mesleğini onuru ile yapanları ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, herkesin haber alma özgürlüğünün olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Ayrıca Siyasi Partilerin, İldeki yöneticilerin, STK’ların çeşitli mesleki örgütlerin basına karşı eşit bir yaklaşımda olması gerektiğine de vurgu yapan SGC ve TGF üyeleri, gazetecinin, basın çalışanının, eleştirerek gündeme getirdiği konular yaşadıkları şehrin daha iyi yerlere gelmesi için tamamlayıcı adım olarak algılanmalı. Her ne kadar siyasiler, yöneticiler, STK’lar eleştiri haberlerini görmezden gelmeye çalışsalar da, yazılan ve konuşulan eleştiriler sayesinde yaptıkları işlerde daha başarılı olacaklarını da unutmasınlar. Basın yöneticinin, idarecinin görmediğini görür ve eleştirerek yapılan işin tamamlayıcısı konumunda da yer alır. Bizler yerel medya mensupları olarak Anadolu Basınının sesinin her gün daha da yitirmekte olduğunu, meslektaşlarımızın giderek ekonomik sebeplerden dolayı işlerinden olduğunu ne yazık ki üzülerek görmekteyiz. O yüzden Anadolu basınının güçlenmesi için mutlaka yeni güncellemelerin siyasiler tarafından eşit şartlar içerisinde yapılması ve gündeme getirilmesi gerekir.” şeklinde görüşlerini çalıştay’da dile getirdiler.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlenen Anadolu Buluşması, Marmaris Yerel Medya Çalıştayı’nın son gününde ise gazetecilerle buluşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, burada medyanın sorunlarına dikkat çeken bir konuşma yaparak ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:
DOĞRU HABERE İHTİYACIMIZ VAR: Gerçeklerden söz edildi, etik değerlerden söz edildi. Gerçeklerin acı olduğunu ama mutlaka ortaya çıkacağını gazeteci arkadaşlarım ifade ettiler… Bizim doğru habere ihtiyacımız var. Bizim sağlıklı ve tutarlı eleştiriye ihtiyacımız var. Biz bazen kendi dünyamızda kendimizi yeteri kadar sorgulayamıyoruz. Hatalarımızı, yanlışlarımız göremiyoruz. Hatalarımızı ve yanlışlarımızı dillendirecek olan sizlersiniz. Medya bir toplumu yönlendirebilir, farklı yere götürebilir. Bunlar mümkün. Ama hayatın gerçekleri var. Yaşadığınız sorunlardan yola çıkıp, medyanın nasıl olması gerektiğini izin verirseniz dilimin döndüğü kadar siz değerli gazetecilere aktarmak isterim. Eğer iktidar medyayı sürekli öven organ haline getirmek istiyorsa, bağımsız medyayı yok etmek isteyecektir. Bunun birinci yolu medya patronunu nasıl susturabilirim, yargıyı nasıl sopa olarak kullanırım, gazeteyi artık televizyonu ile beraber şuna satacaksın baskısı nasıl kurarım. Türkiye’nin temel sorularından biri, medya patronu üzerindeki baskı. Bunlar yaşanan olaylardır. Kamu reklamları. Kamu kurumlarının reklamları sadece iktidarı öven medya organlarına gidiyor. Diğerlerine gitmiyor. Olması gereken tirajına, reyting ölçülerine göre yaparsınız, kimse rahatsız olmaz. TRT’nin tarafsızlığı, bağımsız bir kurum. Bağımsız olmadığını siz de biliyorsunuz. Bunların dışında doğrudan gazetecilere fiili saldırı oluyor. Özelikle köşe yazarlarına sokağın ortasında saldırı olabiliyor. Eğer iktidarın yanındaysanız para bolluğu içinde görevinizi yapıyorsunuz. Bağımsız gazeteciyseniz bütün bu sorunlarla karşı karşıya kalıyorsunuz.
BASIN KARTINI GAZETECİLER VERMELİ: Ne yapmalıyız? Haber yapan gazetecinin tutuklanmaması lazım. Yargılama olabilir ama daha başta tutuklarsanız, medya özgürlüğüne büyük darbe vurmuş olursunuz. Basın kartı. Kimin gazeteci olup olmadığına siyasi iktidar karar vermez. Gazeteciler karar verir. Sizin çatı örgütünüz olmalı. Kime basın kartı verilecekse onlar karar vermeli. Gazetecilik mesleğinin önemine en çok gazeteciler değer verirler. Gazeteci olup olmadığını devletin kurumları değil fiilen bu işi yapan kurumların karar vermesi lazım. Basın İlan Kurumu’nun yeniden yapılanması lazım. Meslek örgütlerinin sayısının arttırılması lazım. İster yazılı, ister internet medyası olsun gazetelerin temsil sayısının arttırılması gerekiyor… Gazete tirajlarının bağımsız denetim kurumları tarafından denetlenmesi ve gerçek tirajların ortaya çıkarılması, ona göre kaynak aktarılması gerekiyor. Böylece bir soygunun önlenmesi anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
‘Yerel Medya Çalıştayı’nda sorulan soruları da yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, sorulan sorulara şu şekilde cevap verdi.
“MEDYA SAHİBİ YALNIZCA KENDİ İŞİYLE UĞRAŞMALI”
“Medya işvereni anca medya işvereni olur. Öteki bir iş yaparsa bir mühlet sonra siyasal iktidara teslim oluyor. Medya sahibi yalnızca kendi işiyle uğraşmalı. CHP’li belediyelerin medyaya eşit davranıp davranmadığını bilmiyorum. Lakin bir eşitsizlik varsa da bana bildirilmesini isterim. Herkese eşit davranmalarını ve eşit hizmet vermelerini isterim. Ben, medyanın özgürce yazabilmesini ve eleştirebilmesini istiyorum. Size bunun garantisini verebilirim. Mecliste görüşülecek toplumsal medya yasası hakkında bizim hazırlıklarımız da var. Lakin gelen yasa ne olacak onu bilmiyoruz.”
“KABAHAT SİZDE DEĞİL CHP’DE”
Bir gazetecinin “CHP yöneticilerine ulaşamıyoruz” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Kabahat sizde değil CHP’de. Yöneticiler kendilerini ulaşamaz noktaya taşıyorlarsa siyaseti bırakmaları lazım. Vatandaşın direkt ulaşabileceği kişinin milletvekili olması lazım. Dinlemesi lazım. Sorunu çözer yahut çözemez, fakat kesinlikle ilişkiyi kurması lazım.” şeklinde cevap verdi.