18:08 - Görevi Bahadır Gökmen Devraldı
17:55 - “Kleopatra’ya ne oldu? Merak Ediyorsanız Bu Oyun Tam Size Göre
16:54 - “Üniversitemiz Başlı Başına Bir Turizm Elçisi”
10:19 - Sivas’ta Karayolları Kışa Hazır
10:17 - “Emeklilerimizi Muhtaç Hale Getirenler Utanmalı”
10:03 - eTwinning Türkiye Ödülleri Sahiplerini Buldu
11:24 - “Bir Sürü Şart Koşuyorsunuz”
10:57 - “Bu Süreçte Kongre Kararı Alınmaz”
09:33 - “Sağlık Mesleğimizin Ticaret Mesleğine Dönüştürülmesini İstemiyoruz”
09:17 - Sivas İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılara Göz Açtırmıyor
Cumhuriyet Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İzmir’in Menemen İlçesi Panaztepe kazısı başkanlığına getirildi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün onayı ve Cumhurbaşkanı kararı ile İzmir’in Menemen İlçesi Panaztepe kazısı başkanlığına getirildi.
Yurt içi ve yurt dışında birçok kazı ve yüzey araştırmasına katılan ve son dönemlerde Çeşme-Bağlararası kazısında kazı başkan yardımcılığı görevinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Çayır, 2021 yılından itibaren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi adına Panaztepe Kazı Projesi yürütücülüğünü gerçekleştirecek.
Çayır konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Panaztepe, İzmir ili Menemen İlçe merkezinin 13 km batısında, doğal bir tepe ve yamaçları üzerinde yer almaktadır. Bugün kıyıdan 10 km içeride yer alan tepenin tarih öncesi dönemlerde İzmir Körfezi’nin kuzey kesiminde stratejik bir konuma sahip olan bir ada yerleşimi olduğu düşünülmektedir. Yerleşim bazı kesintilerle birlikte Erken Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’ne kadar iskân görmüştür.” dedi.
2 km.’lik bir alanı kaplayan Panaztepe’nin Akropol, Liman Kent, Mezarlık alanları ve Atölyeler Mahallesi başta olmak üzere farklı kesimlerinde kazılar sürdürüldüğünü anlatan Dr. Öğr. Üyesi Çayır, “2020 yılında bu alana yeni bir kazı alanı eklenmiş ve bahsedilen kazı alanının batısında yapılan kazılarda 3 farklı döneme ait tabakalarla karşılaşılmıştır. 36 yıldır devam eden kazılar; Orta Tunç Çağı’nda güçlü bir yerleşim karakteri göstermektedir. Bunun yanı sıra Geç Tunç Çağı’nda hem yerleşim hem de mezarlık alanları ile Batı Anadolu Bölgesi’nde en önemli verileri ortaya koyan merkezlerden biridir.” ifadesini kullandı.
Çayır: “Bugüne kadar yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen veriler, bölgenin ve yerleşimin özgün materyal kültürü hakkında bilgi sunarken Panaztepe’nin Anadolu’daki diğer komşu kültürlerle bağlantısının yanı sıra Kıta Yunanistan, Girit, Ege Adaları, Mısır ve Doğu Akdeniz gibi çevre kültür bölgeleriyle de köklü ilişkilere sahip olduğunu göstermektedir.” şeklinde konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı:
“Panaztepe yerleşim ve mezarlık alanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ve Prof. Dr. Armağan Erkanal’ın oluşturduğu İzmir Bölgesi Kazı ve Araştırmaları Projesi (İzmir Region Excavations and Research Project – IRERP) kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır’ın da heyet üyesi olarak görev aldığı Liman Tepe, Bakla Tepe, Kocabaş Tepe, Çeşme-Bağlararası, Kömür burnu kazıları ve geçmişte gerçekleştirilen yüzey araştırmalarıyla birlikte İzmir bölgesinin tarih öncesi kültürlerini araştırmış ve araştırmaya devam etmektedir. Uzun yıllardır sürdürülen bu kazı çalışmaları İzmir ve Batı Anadolu’nun tarih öncesi dönemleri ile kültür tarihinin ortaya çıkarılmasında bölgenin farklı kesimlerinde dikkat çekici sonuçlar ortaya koymaktadır.”