SON DAKİKA

Sivastan Haberler – Sivas Güncel ve Son Dakika

“Esnafımız Belini Doğrultamıyor”

Bu biyografi 02 Aralık 2020 - 12:48 'de eklendi ve kez görüntülendi.

“Esnafımız Belini Doğrultamıyor”

Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal,  alınan ek tedbirlerin en fazla esnaf ve sanatkarları etkilediğini belirterek, esnafa nakit desteği sağlanması gerektiğini ifade etti.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde ve ilimiz de COVCİD-19 salgınının artması üzerine genelge doğrultusunda ek tedbirler alındığını ifade eden Sivas Esob Başkanı Beşir Köksal, “ Esnaf ve sanatkârlarımızın çoğunluğu mart ayı itibariyle belini doğrultamadı. Alınan tedbirlerden en fazla esnafımız etkilendi.

Kapalı olan ve sıkıntıya düşen esnaf ve sanatkarlarımız, vergi, sigorta, kira, doğalgaz, elektrik, su başta olmak üzere giderlerini karşılayamaz hale geldi. Alınan tedbirlerden sonra kapalı olan ve sıkıntı yaşayan esnaflarımız için nakit desteği başta olmak üzere kayda değer destekler sağlanmalıdır. Öncelikle esnafın kendisine ve yanında çalışanlara nakit desteği sağlanmalı, daha sonra kredi borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. İşyerleri kapanan ve açık olduğu halde çalışma saatleri sınırlandırılan esnafın vergi, prim, kredi, kira ödemeleri, doğalgaz, elektrik ve su faturaları ödemekte zorlanmaktadır. Zor günler geçiren esnaflarımız için kapalı oldukları dönemdeki elektrik doğalgaz ve su faturalarından muaf tutulmalıdır. Vergi, prim ve kredi borçları da faizsiz olarak ertelenmelidir. Kiracı olan esnaflara kira yardımı konusunda destek sağlanmalıdır. Yapılandırmanın tekrar görüşülerek en az 6 ay ödemesiz 60 ay vade ile yeniden düzenlenmelidir” dedi.

İŞYERLERİ KAPALI OLAN ESNAFIMIZIN SESİNE KULAK VERİLMELİ

Pandemi sürecinde özellikle bazı kesim esnafların çok mağdur olduğunu ve sesinin duyulması gerektiğini dile getiren Sesob Başkanı Köksal, “Kahveci, servisçi, kantinci, kırtasiyeci vb. esnaflarımız salgın sürecinin başlaması ile birlikte mağdur olmaya başladı. Ek tedbirler de sektörleri bitirdi. Esnaflarımız giderlerini karşılayamıyor, evine ekmek götüremiyor. Okulların kapanması ve daha sonra uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte kantinci esnafımız siftah yapamadı, servisçi esnafımız ise kontak açamadı. Kahveci esnafımız da 9 aydır oyun yasak olduğu için iş yapamadı.

Yalnızca çay sattığında günlük giderlerini dahi karşılayamadı. Dolayısıyla bu esnaf camiası doğrudan en çok etkilenen kesimler oldu. Kantinci esnaflarımızdan sözleşme gereği tahsis edilen fatura payları alınmamalı. Servisçi esnafımız araç muayene ücreti , plaka ve motorlu taşıtlar  vergisi, gelir vergisi gibi vergilerden muaf olmalıdır. Kahveci esnafımızın da mağduriyeti göz önüne alınarak bu esnaf kesimlerimize ivedilikle nakdi destek sağlanmalıdır” diye konuştu.

 

DİĞER BİYOGRAFİLER
SON DAKİKA