14:58 - Şehit Aileleri ve Gazilerine Sağlık Hizmetlerinde Öncelik
13:16 - 3 Çeşit Yemek 40 TL
16:57 - Mezun Olduğu Okulda Öğrenciler İle Bir Araya Geldi
09:32 - “Muhsin Yazıcıoğlu’na İnanan İnsanlar Bu Dosyayı Kapattırmayacaklar”
16:00 - “Ülke Olarak Hızla Yoksulluğa Sürükleniyoruz”
15:34 - Başkan Sümbüloğlu, “AKP, Koltuk Kavgaları İle Gündemden Düşmüyor”
10:15 - Sivas-Ankara Arası YHT Bileti 790 TL Oldu
15:49 - Sivas’ın Hafik İlçesi Doğalgaza Kavuştu
18:07 - Başkan Uzun, “Zam İçin En Erken Şubat Ayı”
17:49 - “Geçmişte Yaşanan Acılardan Ders Alınması Gerektiğini Hatırlatıyoruz”
Vali Salih Ayhan, Mor Patates ve Şeker Pancarı Hasadına Katıldı
Sivas Valisi Salih Ayhan, Türkiye’de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan ve “mor patates” olarak adlandırılan patates türünün Hafik ilçesi Göydün köyünde düzenlenen hasat programına katıldı. Vali Ayhan, ardından merkeze bağlı Çukurbelen köyüne geçerek şeker pancarı hasadı gerçekleştirdi.
“Üreten Çiftçi Gelişen Sivas” projesi kapsamında, Sivaslı çiftçileri yalnız bırakmayan Vali Salih Ayhan, ilk olarak Hafik ilçesi Göydün köyüne giderek, mor patates hasadı programına katıldı. Mayıs ayında ekimini yaptığı tarlada, traktörün başına geçen ve hasat yapan Vali Salih Ayhan, mor patates üretimi yapan çiftçiye bereketli kazançlar diledi.
– Mor Patates Besinsel Değeriyle Dikkat Çekiyor
Vali Salih Ayhan, Sivas’ın yerli ve milli patates yetiştiriciliği alanında başarılı bir çalışma yürüttüğünü ifade ederek, Sivas’ın patateste, yemeklik ve sanayi alanında Türkiye genelinde ilk 10’a girdiğini, tohumlukta da birinci sırada yer aldığını söyledi.
Vali Ayhan, “Firmamız özelikle tohumculuk da Sivas’a önemli bir ivme kazandırdı. Türkiye’nin ithalatta bağımsızlığını azaltan ve sonlandıran bir firmadır. Dolayısıyla örnek uygulamalarla, yaptığı çalışmalarla hem ilimize hem de ülkemize patates üretiminde önemli bir ivme kazandırdı. Hasadını yaptığımız mor patateste Hafik bölgemizde Pusat Özen Barajı alanında yetişen bir çeşittir. Mor patates, antioksidan özelliklerden kaynaklanarak bilimsel AR-GE çalışmaları yapılan, besin değeri yüksek yerli bir patates çeşidi olma özelliğini taşıyor.” dedi.
– Valimizin Hayalleri Gerçeğe Dönüşmüş Oldu
Sivas’ın eski Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından Sivas’ın topraklarının verimli olduğunun ve patatesin ekilmesi gerektiğini, ekmeyen ahaliye, ektirmeyenlere cezai işlem uygulanmasını tembihleyen ‘Tembihname (5)’ yayımlandığını anlatan Vali Salih Ayhan, “Yıllar sonra bu coğrafyanın topraklarına patates ekilmesi ve adından söz ettirmesi çok anlamlı. Valimizin hayalleri gerçeğe dönüşmüş oldu. Besinsel değeri yüksek patateslerin yetişmesi bu coğrafyanın ürün deseni açısından ne kadar zengin olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.
-2020 Yılında Şeker Pancarı Üretimi Arttı
Vali Salih Ayhan, patates hasadının ardından merkeze bağlı Çukurbelen köyüne geçerek, 2020 yılının son yapılan şeker pancarı hasadına da katıldı. Tarla sahibi Mehmet Kanmış’tan üretimle ilgili bilgi alan Vali Ayhan, çiftçiye hayırlı kazançlar diledi. Sivas çiftçisinin ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade eden Vali Salih Ayhan, Sivas’ın özellikle yumru bitkilerde Türkiye’de söz sahibi iller arasında olduğunu söyledi.
– 1 Milyon Ton Hasat Bekleniyor
Pusat-Özen Barajının sulama sahasının bu sene açılması ile bölgede farklı ürünlerin ekiminin yapıldığını ifade eden Vali Ayhan, “Öncelikle ilk olması hasebiyle de köylüler arasında heyecanlı bir durum. Şeker pancarında Sivas Türkiye’de altıncı sırada yer alıyor. Geçen 2019 yılında 160 bin dekar alan ekim yapıldı. 860 bin ton da şeker pancarı üretimi yapıldı. Bu senede yaklaşık 186 bin dekar yani bu bölgenin açılmasıyla birlikte bu alanda şekerpancarı ekimi gerçekleştirildi. Kotamız dört bölgeye Erzincan, Turhal, Kayseri ve Malatya’ya ve dört şeker fabrikasını besleyen bir bölgedir. Yaklaşık kotası da 930 bin ton ve bu seneki hedefte 1 milyonu geçecek gibi görünüyor.” dedi.
– Senenin Son Hasadını Yaptık
2020 yılının son hasadını şeker pancarı ile yaptıklarının altını çizen Vali Ayhan, “Ayçiçeği hasadı, silajlık mısır hasadı, buğday hasadı, patates hasadı ve birçok hasatta çiftçimizin yanında olmak, onların moral ve motivasyonunu canlı tutmak için de sürekli yanlarında olduk. Bu sevinçli günlerinde de hasat döneminde de bereketli bir günde verimli topraklarda yine bir aradayız. Rabbim, kaza bela vermeden bu toprakları ekip bu toprakların bereketiyle hâllenmeyi bu topraklara aidiyetimizi arttırmayı rabbim nasip eylesin diyorum.” diye konuştu.
Hasat programlarına, Vali Yardımcısı Abdullah Seçkin Koçak, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Mevlüt Soysal, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ve diğer ilgiler de katıldı.