12:15 - Pazarcı Esnafından Yüzde 30 İndirim
11:50 - Sivasspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarını Sürdürüyor
11:13 - Vali Şimşek, “8 Ayda 871 Olayın Tamamı Aydınlatıldı”
11:06 - Karasu, “Olan doğaya oluyor, olan vatandaşa oluyor”
13:34 - “Biz, şehitlerimizin emanetine her daim sahip çıkacağız”
16:04 - YAŞLILAR EVLERİNDE TIRAŞ EDİLİYOR
14:12 - “Divriği’nin Değişim ve Gelişimi Fotoğraf Diliyle Anlatıldı”
17:00 - “Sivas’ta Tüm Pazarlarımızda Kredi Kartı Geçerlidir”
00:40 - “Daha Çok Sorun, Daha Az Kaynak”
Sivas İl Hıfzıssıhha Kurulunda vatandaşların coranavirüs salgınından koruması amacıyla alınan tedbirler şu şekilde yer alınmıştır.
İl Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 26. Maddesi gereğince, Sivas Valisi Salih Ayhan Başkanlığında ve 24.04.2020 tarihinde, imza bölümünde isim ve unvanları bulunan asıl üyeler dışında, süreçte yetki ve sorumlulukları bulunan kurum/kuruluşların en üst yöneticilerinin de katılımıyla olağanüstü toplanmıştır.
Çin’in Wuhan kentinden başlayarak, tüm dünyayı etkilemeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü’nce PANDEMİ olarak nitelendirilen Coronavirüs (COVID-19) salgınından, ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla, “22.03.2020 tarih ve 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” gündemiyle toplanılmış ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.
1. İlimizde görevli tüm kamu kurumlarında çalışan personel (memuriyet sınıflarına bakılmaksızın), COVID-19 salgınının en aza indirilmesi amacıyla esnek çalışma sistemine geçilmiştir. Bu sayede kamu çalışanlarının pozitif vakalarla temas ederek, tüm kurum çalışanlarına salgının sirayet etmesini ve kurumun iş yapamaz hale gelmesini engellemek hedeflenmiştir. Bu kapsamda mesai saatlerine yönelik alınan tedbirler başarıyla uygulanmaktadır.
2. Bu kez 22.03.2020 tarih ve 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle 27.04.2020 ile 16.05.2020 tarihleri arasındaki mesai saatlerinin, 09:00/12:30 ile 13:00/16:30 olarak uygulanması talimatı gönderildiğinden, ilimizde görevli kamu çalışanları anılan saat dilimleri içerisinde görevlendirilecek, sağlık ve kamu güvenliği gibi sektörler ile 24 saat süreklilik arz eden hizmetlerin verildiği kamu kurum ve kuruluşlarındaki aksama olmaksızın yürütülmesine yönelik tedbirler, doğrudan kurum müdürlerince alınacaktır.
3. 08.04.2020 tarih ve 2020/16 sayılı kararla; Mülki sınırlarımız içerisinde imalat, montaj vb. tüm işyerlerinden ham madde, yarı mamul, mamul gibi mal veya hizmetlerin il dışındaki müşterilerine teslimi amacıyla gönderilen ekipler, gidilen yerde otel/motel/pansiyon gibi homojen ve kendilerine ait konaklama yerlerinde kalmaları kaydıyla, birinci maddede sayılan düzenleme, kısıtlama ve yasaklamanın dışında tutulmuştu.
4. 30/03/2020 tarih ve 2020/12 sayılı kararla İlimizin D100 Karayolu üzerindeki; Koyulhisar, Suşehri, Akıncılar ve Gölova ilçelerinin mülki sınırları içerisinde bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanlar ile bu ilçelere gidiş-gelişler “Seyahat İzin Belgesine” bağlanmıştı. Uygulamada ortaya çıkan talepleri karşılamak, başta inşaat sektörü olmak üzere, diğer imalat, montaj vb. sektörlerin taleplerini karşılamak amacıyla aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a. İş yeri il merkezinde olmakla birlikte söz konusu ilçelere üretim, imalat, montaj gibi ticari amaçlarla günübirlik gidiş gelişler için ilgili firma/kişi/yetkilinin vereceği dilekçeye istinaden, müracaatında isimleri belirtilen personele, müracaat tarihinden itibaren 30 gün süreli “Seyahat İzin Belgesi” düzenlenecektir.
b. “Seyahat İzin Belgesi” her bir çalışan için ayrı ayrı olabileceği gibi, tek bir belge üzerine isimler kaydedilmesi suretiyle de düzenlenebilecektir.
c. “Seyahat İzin Belgesi” düzenlenen şahısların ilk hareket noktası il merkezi olmak ve toplu taşıma araçlarını kullanmamak kaydıyla, günü birlik gidiş/gelişler sonrasında, 14 gün süreyle ikametlerinde kalmalarına (Sosyal İzolasyon’a) gerek olmayacaktır.
d. İşveren/firmanın üretim, imalat, montaj gibi işlemlerin birkaç gün süreceğinden bahisle, personelin kiralık daire, şantiye, otel, motel gibi sadece kendilerince kullanılacak yerlerde konaklayacağını dilekçelerinde beyan etmeleri, kollukça yapılacak denetimlerde de tespitin bu yönde yapılması halinde, dönüşlerinde 14 gün süreyle ikametlerinde kalmalarına (Sosyal İzolasyon’a) gerek olmayacaktır.
24/04/2020 TARİHLİ KARARA AİTTİR. 2
e. Kollukça yapılacak yol kontrollerinde, müracaat dilekçesinde kimlik bilgisine yer verilmeyen çalışanın araçta bulunduğunun tespiti halinde, işverene Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi, çalışana ise Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince idari para cezası uygulanacaktır.
f. Taşımanın işveren veya çalışan tarafından tescil belgesine göre minibüs, otobüs cinsi taşıtlarla yapılması halinde, aracın tescil belgesinde yazılan kapasitenin %50’sinden fazlasına izin verilmeyecektir.
g. Kollukça yapılacak denetimlerde, yukarıda belirtilen kapasite sınırlamasına aykırı taşıma yapıldığının anlaşılması halinde; yolcu sayısı, kapasitenin %50 sınırına getirilerek, tescil sahibi ile araç sürücüsünün ayrı ayrı kişiler olması halinde her birine Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi uygulanacak, araç ilk seferde trafikten men edilmeden fazla yolcu indirilerek sürücü “İKAZ” edilip, seyahatine devam etmesine izin verilecek, aynı aracın 2. ve daha fazla kez ihlal yaptığının tespiti halinde ise TT işinde kullanılan motorlu taşıt, her seferinde 10 gün süreyle TRAFİKTEN MEN edilecektir. Fazla yolcuya ise Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince idari para cezası verilecektir.
h. Konaklamaya ilişkin belirtilen adreste kollukça yapılacak denetimde, müracaatta belirtilen taahhütlerin yerine getirilmediğinin anlaşılması halinde, işverene Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi, çalışana ise Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak ve “Seyahat İzin Belgesi” iptal edilecektir.
5. İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 4. Maddede aldığı kararlara uyulmaması halinde, her seferinde ayrı ayrı olmak üzere;
a. Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi gereğince 3.150 TL para cezası uygulanacaktır.
b. Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince 392 TL para cezası uygulanacaktır.
c. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun ‘‘Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı
Davranma’’ başlıklı TCK 195. Maddesi gereğince ‘‘2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla
cezalandırılır’’ hükümleri gereğince, sorumlular hakkında ADLİ ve İDARİ İŞLEMLER derhal uygulanacaktır. Oy birliğiyle karar verilmiştir.