SON DAKİKA

Sivastan Haberler – Sivas Güncel ve Son Dakika

Yöresel lezzetlerin hazırlığı başladı

Bu biyografi 02 Ekim 2020 - 22:08 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Sivas’ta yöresel lezzetler ara sokaklarda kadınların maharetli elleri ile yapılmaya başladı.

Sivas’ın yöresel lezzeti olarak ün salan halk arasında (Pezik) dal turşusu için kadınlar kış için hazırlıklarına başladı.

Sivas’ın yöresel lezzeti olarak Pezik turşusu olarak da bilinen dal turşusunun yapımı oldukça zahmetli olsa da kış aylarında yemesi de bir o kadar lezzetli.

Yaprakların toprağa kavuşması ile başlayan sonbahar ayının gelmesiyle birlikte Sivas’ta da dal turşusunun yapma zamanı geldi.

Sivaslı kadınlar, mahalle aralarında veya bahçelerinde turşu kurmak için bir araya gelerek, önce bahçelerindeki ağaç gölgesinde pancarları bir bir ayıklayan kadınlar, Sivas’ta geçmişten bu güne gelenek haline gelmiş pezik turşusunu yaparak kış hazırlıklarına başlamış oldular.

Özellikle sofraların vazgeçilmez tadı haline gelen turşuyu hazırlayan kadınlar her yıl sonbahar ayında turşu yapmaktan geri kalmıyorlar.

Turşu yapımı ise şöyle: Pancarın sapıyla yapraklarını ayırdıktan sonra güzelce yıkayarak haşlanır. Haşlanan yapraklar normal su içerisinde soğutularak bidona doldurulur. Daha sonra pul biber ve sarımsak eklenerek bir leğende karıştırılarak tuz ilave edilir. Son olarak pancar dallarının bulunduğu bidon bu yapılan karışımla doldurulur ve eksik kalan yeri de suyla tamamlanır. Ağzı kapatılan turşu ortalama 2 hafta içerisinde yenilecek duruma gelen Pezik turşusu sofralarda yer almaya başlar.

DİĞER BİYOGRAFİLER
SON DAKİKA