SON DAKİKA

Sivastan Haberler – Sivas Güncel ve Son Dakika

“HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”

“HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”
Bu haber 15 Mayıs 2020 - 11:03 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Baştürk, “Pandemiyle mücadelede ayrımcılık olmaz sadaka değil, haklarımızı istiyoruz.” dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde ek ödeme adaletsizliğine ilişkin Sağlık İş- Tez Koop-İş ve SES Sivas Şubesi ortak basın açıklaması yaptı.

Sağlıkta ek ödeme adaletsizliğine ilişkin basın açıklamasını Sağlık Meclisi adına; Sivas SES Şube Eş Başkanı Özgür Baştürk, yaptı.

“ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE ÇALIŞANLAR HERHANGİ BİR ÖDEME ALMAMIŞLARDIR”

Baştürk, yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi. “Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan üç ay süreyle tavandan ek ödeme “müjde”si açıklandığı günden itibaren sorunlar yaratmaya devam etmektedir. Sağlık hizmeti ekip işi olmasına, ekibin tüm parçaları benzer riskler altında çalışmasına, hatta kimi sağlık meslek gruplarında hastalığa yakalanan sayısı daha fazla olmasına rağmen; Bakanlığın yanlış adımı sonucu ekibin üyeleri arasında 16 kata varan farklı ödemeler olduğu gibi, ortak kullanım kapsamında olmayan üniversite hastaneleri alanında ise hiçbir ek ödeme artışı olmamıştır. Bu durumda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği protokolü olmayan üniversite hastanelerinde çalışanlar herhangi bir şekilde ödeme almamışlardır. Üniversite hastaneleri salgın döneminde Covid 19 hastaların tedavi edildiği en yoğun pandemi hastaneleri görevi üstlenmiş, tüm kaynaklarını pandemiyle mücadeleye ayırmıştır. Küresel salgının ortaya çıkması sonrası Sağlık Bakanı tüm sağlık emekçilerine üç ay boyunca tavandan ek ödeme vereceğini ilan etmiş ve 24.03.2020 tarihli resmi gazetede gerekli mevzuat değişikliği yapılmıştır.” şeklinde ifade etti.

Baştürk, “Üniversite hastanelerin pandemi hastanesi olmaları ve elektif vaka kabul etmemesi nedeniyle döner sermaye gelirlerindeki azalma öngörülerek aynı dönemde Maliye Bakanlığı tarafından Üniversite Hastanelerinin destekleneceği ilan edilmiştir. Ancak süreç bu şekilde gelişmemiş, 54 kamu üniversitesinde görev yapan sağlık emekçilerine Mayıs ayı gelmesine rağmen Mart ayı tavandan ek ödemesi yapılmamıştır. Üniversite hastanelerinde görevli 130 binden fazla sağlık emekçisi bu durumdan kaynaklı hak kaybına uğramıştır. Pandemi süresinde tüm riskleri göze alıp mücadeleyi sürdüren sağlık emekçilerinin emeği Üniversite Hastanelerin ekonomik sıkıntıları var denilerek gasp edilemez. Hükümetin bir an önce tüm giderleri göz önünde bulundurarak üniversite hastanelerine yeterli kaynak aktarması gerekmektedir. Bu hastaneler de öncelikle kaynaklarını sağlık emekçilerinin hak edişlerine harcamak zorundadır.” ifadesini kullandı.

“YAPILMASI GEREKEN TEMEL ÜCRETLERİN ARTIRILMASIDIR

Sağlık emekçilerinin hakkı olan üç ay tavandan ek ödemeleri tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ödenmelidir diyen Baştürk, şöyle devam etti. “Yaşanan bu son gelişme de göstermektedir ki, döner sermaye kapsamındaki ek ödemeler sağlık emekçilerinin ekonomik kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Nihayetinde pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan tavandan ödeme mağduriyetleri ve adaletsizliği gidermemiş, aksine arttırmış ve iş barışını bozmuştur. Salgınla mücadele edilen bu dönemde, tüm sağlık emekçilerine kadro ve istihdam biçimi ayrımına bakılmaksızın, tüm sağlık kurumlarında ayrımsız olarak çift maaş ödemesi yapılmalı, ek ödemeden tüm sağlık kurumları ve hangi statüde çalıştığına, kadrosuna, mesleğine, hizmet sınıfına vb. bakılmaksızın sağlık alanında çalışan tüm emekçileri kapsamalıdır. Yapılması gereken temel ücretlerin artırılmasıdır. En düşük temel ücret yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır. Pandemi süresince tüm sağlık emekçilerine çift maaş verilmeli, bir yıl süresince yıpranma payı ve 1 derece ilerleme verilmelidir.” şeklinde konuştu.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA